• Eyüp Sultan Mah. Atatürk Bulv. No:76 / Ayvacık

  • 05077554865-05396520155

  • info@ayvacikyegder.com

 IPAII- 202 LEADER TEDBİRİ 

 2020-2023 YILLARI  

YEREL EYLEM PLANI DAHİLİNDE  

YAPILAN VE YAPILMASI PLANLANAN FAALİYETLER 

 

 

 

 GİRİŞ 

YEG ile ilgili özet Bilgi 

Ayvacık Yerel Eylem Grubu  Derneği  31  Temmuz  2019  tarihinde  55-031-085 kütük numarası ve 605 tasdik numarası ile Dernekler Dairesince tescil edilerek tüzel kişilik kazanmıştır. Ayvacık Yerel Eylem Grubu Derneği  Yönetim  Kurulu,  yerelde 3 sivil toplum kuruluşu temsilcisi (Ayvacık Genç İş  Adamları Derneği,  Ayvacık Engelsizler Spor Kulübü Derneği, Türkiye Muhtarlar Derneği Ayvacık Şubesi), 3 kamu kurumu temsilcisi (Ayvacık Ziraat Odası, Ayvacık Belediyesi, Ayvacık SYDV) ve 3 özel sektör temsilcisinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Ayrıca sivil toplum; gençleri, kadınları, yaşlıları, dezavantajlı grupları, turizm ve kültür derneklerini, spor kulüplerini, çevre koruma örgütlerini ve diğer grupları, kamu sektörü; Ayvacık Belediyesi, Kaymakamlık, Halk Eğitim Merkezi, Ziraat Odası gibi kamu kurumlarını temsil etmektedir. Özel Sektör; özel şirketler, kooperatifler, çiftçiler, esnaf,  kırsal bölge sakinleri, iş adamları, zanaatkarlar, gibi çok çeşitli farklı organizasyonları ve bireyleri kapsamaktadır. Karar alma süreci, Ayvacık YEG Derneği’ ni temsil yetkisi verilen yönetim kurulunca toplanılarak yürütülmektedir. 

Yerel Kalkınma Stratejisi (YKS) 

YKS çalışma grubu ve yönetim kurulu üyelerinin katkıları ile yapmış olduğumuz toplantı, anket ve ilçe raporlarından elde ettiğimiz veriler ışığında YEG bölgesinin GZFT analizi yapılmı ş ve öncelikli tema seçimlerimiz aşağıda belirtilmiştir. 

  1. a) Tema 1: Kısa tedarik zincirinin geliştirilmesi ve katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlamak. (kaliteli ürünler, zanaatkarlık ürünleri ve ekonomik çeşitlilik için diğer aktiviteler)
  2. b) Tema 2: Bölgesel, kültürel ve doğal kaynaklar tabanlı kırsal turizm ürünlerinin geliştirilmesi
  3. c) Tema 3: Toplumun kültürel ve sosyal yaşamını geliştirmek ve kolektif yerel örgütleri, dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek
  4. d) Tema 4: Yerel Eylem Grupları Ağı, En İyi Uygulama Değişimi, IPARD Programının Yayılması ve Kırsal Kalkınmaya Yeni Yaklaşımların Öğrenilmesi

 

Desteklenecek alanlar 

Bölgenin en önemli problemlerinden olan nüfus göçünün önüne geçilmesi ve üretim alanlarında kaliteli, katma değerli ürünlerin ortaya çıkartılarak, iktisadi gelişme ve istihdam artışı sağlanması, stratejinin en önemli ayaklarından birisini oluşturmaktadır.  

Bölgede üretilen tarımsal-hayvansal ve  zanaatkarlık ürünlerinin katma değer kazandırılarak maliyeti düşürüp daha hızlı ve daha kaliteli ürünler ortaya çıkaracak faaliyetleri desteklemek stratejinin önceliklerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Bölgedeki turizm potansiyeli yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen, turizm bilincinin yeterli düzeyde yerleşmemesi, eğitim eksiklikleri ve iş fikirlerinin geliştirilememesi sebebi ile yeterli turizm kaynaklı kalkınma henüz sağlanamamıştır.  

Bölge halkında kırsal turizm ürünlerinin geliştirilmesi turizm arzı ve altyapısının artırılması hedeflenmektedir. Kolektif hareket kabiliyetinin gelişmesi beraberinde kooperatifleşme ve ortak hedefler doğrultusunda hareket kabiliyetini geliştireceğinden kırsal kalkınmanın top yekun gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilirliği açısından kolektif yerel örgütler ve STK’lar kurulup desteklenmesi büyük önem arz etmektedir.  

İyi uygulama örneklerinin hayat bulabilmesi için ise yatırımların ve tedarik zincirinin bir metodolojiye, dolaysıyla proje kültürüne  gereksinimi vardır. Bölgede IPARD kapsamında üretilen projeler bir elin parmaklarını geçmemekte, hibe programları ve IPARD destekleri yeterli düzeyde bilinmemektedir. Stratejinin ana hedeflerinden biri olarak IPARD programı hibeleri ile proje kültürünün tabana yayılması, ulusal kırsal ağ ile YEG’ler arasında bağlar kurularak iyi proje örneklerinin ve inovasyonun YEG bölgesinde gelişmesi hedeflenmektedir. 

 

 

 

 

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER 

 

  1. DERNEK KURLUMU VE DEMİRBAŞ ALIMI 

Ayvacık Belediyesi Tarafından Ücretsiz Tahsis Edilen Bir Dernek Ofisi Ve Toplantı Salonuna Demirbaş Olarak Masa Sandalye Alımı Gerçekleştirilmiştir. 2019 yılında kurulan derneğe 2021 yılı şubat ayında  demirbaş alımı yapılmıştır. 

 

 

2- YÖRESEL ÜRÜN SATIŞ REYONLARININ YAPIMI 

2021 yılı haziran ayında Ayvacık Orhangazi mahallesindeki sahil yolu üzerine 10 adet yöresel ürün satış reyonu kurulumu  gerçekleştirilmiş olup bakım onarım ve kontrolünün gerçekleştirilmesi için Ayvacık Belediyesiyle protokol imzalanarak Ayvacık belediyesine devredilmiştir.  

 

3- TERCE DERESİNDEKİ MESİRE ALANINA KAMELYA YAPIMI 

2021 yılı haziran ayında Ayvacık Terice deresi mevkiindeki mesire alanına 5 adet kamelya yapımı gerçekleştirilmiştir. Bakım onarım ve kontrolünün gerçekleştirilmesi için Ayvacık belediyesiyle protokol imzalanarak Ayvacık belediyesine devredilmiştir. 

 

 

4- SALEP YETİŞTİCİLİĞİ EĞİTİMİ 

 İlçemizde tarımsal faaliyetin %90’ını fındık oluşturmaktadır. Çiftçilerimize  alternatif ürünlerin de yetiştirilebileceği ek gelir elde edebilecekleri Salep bitkisi hakkında uygulamalı olarak 2 gün süreli eğitim verilmiştir. 2021 yılı Kasım ayında 46 üreticiye eğitim verilmiş, Uğurlu mahallesinde toplam 7 çiftçimiz salep üretimine başlamıştır.  

 

 

5- FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ 

Fındık yetiştiriciliği eğitiminde doğru ve yanlış bildiklerimiz örnek bahçede uygulamalı olarak anlatılmış ve üreticilerimize bilgilendirme kitapçığı ile ilkyardım ve ekipman kiti dağıtılmıştır. 2021 yılı Aralık ayında 60 katılımcıyla gerçekleşmiştir. 

   

6- CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ 

İlçemizde ceviz yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz ile ceviz yetiştirmek isteyen çiftçilerimize örnek bahçede uygulamalı eğitim gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı Kasım ayında 40 katılımcı ile gerçekleşmiş, Terice, Tepealtı, Zafer, Sahilköy ve Uğurlu mahallelerinde toplam 5 adet örnek bahçe kurulmuştur.  

 

 

 

 

 

7- AYVACIK ENGELSİZ SPOR KLÜBÜ DERNEĞİNE SPOR MALZEMELERİ ALIMI 

2021  yılı Ekim ayında Derneğimizin bir paydaşı olan Ayvacık Engelsiz spor kulübü derneğinin Türkiye genelinde katılmış oldukları Türkiye görme engelliler judo şampiyonası  öncesinde sporcularımıza 37 adet eşofman takımı ile 37 adet spor ayakkabısı desteği sağlanmıştır. 

 

 

8- FINDIKTA KALİTE VE VERİMİN ARTTIRILMASI EĞİTİMİ 

Fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik eğitim verilmiş, katılımcılara budama makası, budama testeresi,  ilkyardım ve ekipman kiti dağıtılmıştır. 2022 yılı Mart ayında 70 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. 

 

 

 

9- ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ 

İlçemizde arı ve arı ürünlerinin geliştirilmesi için arı yetiştiriciliği eğitimi düzenlenmiştir. 2022 yılı mart ayında 35 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. 

  

 

10-  İSTANBUL’DAKİ SAMSUN TANITIM GÜNLERİNE KATILIM 

2022 yılı 12-15 mayıs da gerçekleştirilen İstanbul Yenikapı’daki Samsun Tanıtım günlerine ilçemizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla katılım sağlanmıştır. 

 

 

 

11-  AYVACIK BAHAR ŞENLİĞİNİN DESTEKLENMESİ 

2022 yılı Temmuz ayında Ayvacık Belediyesi ve Ayvacık Ziraat Odasının düzenlemiş olduğu geleneksel Ayvacık Bahar şenliklerine destek sağlanmıştır. 

 

 

12- ÇANAKKLALE YEG ZİYARETLERİ  

2022 yılı Temmuz ayında Çanakkale ilindeki Ayvacık Asos yerel eylem grubu ve Gökçeada, Eceabat, Bozcaada yerel eylem grubu derneklerine çalışma ziyareti gerçekleştirilmiş, Kaymakamlık ve Belediyelerle kurumsal düzeyde görüşmeler yapılmış, yerinde iyi uygulama örnekleri gözlemlenmiştir. 

 

 

 

13- TKDK 302 TEDBİRİ ÇİFTLİK FAALİYETLERİ TANITIM TOPLANTILARI 

2022 yılı Şubat ayında 40  Mahalle muhtarı ve çiftçilerimize TKDK 302 tedbiri kapsamında makine ve ekipman desteği hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. 

 

14- İLÇEMİZDE YAPILMASI PLANLANAN 2 ADET PROJEYE REFERANS MEKTUBU VERİLMİŞTİR. 

  • Şengülce bi dünya turşu reçel marmelat ünitesi 
  • Arıcılık malzeme ve ekipman alımı 

 

15-  MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİ KENDİ TOPRAKLARINDA ZİYARET 

2022 yılı Mart ayında Genç Hayat Vakfı ve Balsu gıda ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında Mardin ve Diyarbakır ziyareti gerçekleştirilmiş. Valilik ve Kaymakamlıklar ile bilgi paylaşımı yapılmış, mevsimlik işçiler yerinde ziyaret edilmiştir. 

 

 

16- TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ MAKİNE EKİPMAN DESTEĞİ İÇİN PROJE BAŞVURULARI HAZIRLANMIŞTIR. 

  • 60 çiftçimizin almak istediği ekipman için proje desteği sağlanmış başvuruları gerçekleştirilmiştir. Bu başvurulardan 25 çiftçimizin projesi kabul görmüştür.17-  1. 1. c  CEVİZ  YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ                                                                                                                                                                        
  • İlçemizde ceviz üretimini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla yeg alanındaki  50 üreticiye  uygulamalı ceviz eğitimi verilmiş katılımcılara budama makası ve budama testeresi ile ceviz fidanı hediye edilmiştir. 

 

18- 3.2. b) İlçemiz halkına ve sivil toplum kuruluşlarına ve diğer gruplara kültürel ve sosyal yaşamı arttırmaya yönelik çeşitli eğitimlerin verilmesi (GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ) 

Yeg bölgesindeki katılımcılara girişimcilik kursu ile katılımcılara işletme, finansman, pazarlama, reklam, satış,  iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanma konularında  eğitim verildi. 

 

19- 1. 1. f)  KİVİ  YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ                                                                                                                                                                          

İLÇEMİZE  YETİŞEN  TARIM ÜRÜNLERİNE ALTERNATİF ÜRÜN OLABİLECEK KİVİ ÜRETİMİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 50 ÜRETİCİYE  UYGULAMALI  EĞİTİM 

 

20-  2.6 DOKUMA TEZGAHI ALIMI  

İlçemizdeki kadın ve  ev hanımlarına yönelik ilçe halk eğitim merkezimizin de katkılarıyla hediyelik ve süs eşyaları üretiminde kullanmak amacıyla  12 adet dokuma tezgahı alınmış prokol ile İlçe halk eğitim merkezimize devredilmiştir. Halk eğitim merkezimizin düzenlediği el sanatları kurslarında kullanılarak hem kursiyerelereimize hemde ilçemize katkı sağlamıştır. 

 

 

 

 

21- 4.6.TANITIM METERYALLERİ ALIMI 

   Ayvacık Yerel Eylem Grubu Derneği için tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri organize etmek, yapılacak ziyaretlerde ve ilçemize gelen misafirlere ayrıca düzenlenecek olan eğitim ve faaliyetlerde dağıtılmak üzere tanıtım ve bilgilendirme amaçlı malzeme alınmıştır  

 

            

 

          

 

                        

 

 

 

 

YAPILMASI PLANLANAN FAALİYETLER 

  1. Yöresel ürünler ve geleneksel el sanatları ürünlerinin üretimini yaygınlaştırması ve geliştirilmesine yönelik eğitimler 
  1.  Yerel ürünlerin pazarlanması ve kaliteli ürünlerin oluşturulması için eğitim düzenlenmesi 
  1. Bölgesel / ulusal fuarlara katılarak bilgi ve deneyim kazanılması yöresel ürünlerin tanıtılmasının sağlanması 
  1. Arıcılık faaliyetleri yapan üreticilere yönelik arıcılık ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik makine ekipman alınması 
  1. İlçenin tarihi, doğal, kültürel turizm alanları ile yöresel ürün ve el sanatlarını tanıtımı amaçlı tanıtım filmi  hazırlanması    
  1. Kırsal turizm ürünlerinin geliştirilmesi  için ulusal ve uluslararası seminerlere çalıştaylara, toplantılara ve çalışma ziyaretlerine ve ulusal kırsal kalkınma ağı ve AB   etkinliklerine katılım 
  1. İlçemizdeki atıl kalmış turizm potansiyeline sahip alanların kültürel tarihi ve doğal yerlerin  turizme kazandırılmasını sağlamak amacıyla proje ve animasyon çalışması yapılması 
  1.  Ayvacık ilçesine foto-safari organizasyonu düzenlenmesi 
  1. Düzenlenecek festival, şenlik, organizasyonlar da yörenin doğal, katma değerli ürünlerini sergilemek, turistlere ve katılımcılara ikramlarda bulunmak, coğrafi  ürünlerin tanıtımını yapmak için karavan büfe alınması 
  1.  Ipard programı ve tedbirleri kapsamında yeg alanında yatırım yapacak projelere referans mektubu verilmesi 
  1. İlçemize özgü yöresel ve geleneksel ürünlerin pazarlanması ve tanıtımının yapılması amacı ile bir web sitesi kurulumu 
  1. İlçemizde üretilen   sebze ve meyvelerimize katma değer kazandırmak, yöreye özgü meyve ve sebzelerden pekmez, marmelat, salça gibi yöresel lezzetler elde edilmesiyle   üretilen pekmez, salça ve marmelat gibi ürünlerin yapımında kullanılacak Yaş meyve sebze sıkma makinaları ve salça pekmez yapma makinaları alınması 
  1. İlçemizde  yetişrilen fındık başta olmak üzere  dağ kekiği, böğürtlen, kuşburnu   gibi ürünlerden yöre halkımızın ticari gelir sağlayabilmeleri için işlenmesi ve kurutulması için Meyve sebze kurutma makinası ve  Meyve sebze paketleme makinası alımı gerçekleştirilecektir. 
  1. İlçemizde arıcık faaliyetleri yapan üreticilerimizin faydalanması amacıyla 3 adet bal sağım makinesi alımı gerçekleştirilecektir. 
  1. Yöremizde üretilen yöresel ve geleneksel lezzetlerin (turşu kavurması, gırçan kavurması, keşkek, kalduruk dolması gibi) yanısıra  el sanatlarının(ahşap mutfak gereçleri, dokuma ürünleri, ahşap oyuncaklar gibi) tanıtımına yönelik festival düzenlenmesi planlanmıştır 
  1. İstanbulda yapılan Samsun tanıtım günlerine katılım 
  1. Orhan gazi mahallesindeki yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan  mesire alanının iyileştirilmesi ve eksikliklerinin giderilmesi için çöp kovası ve barbekü alımı gerçekleştirilecektir. 
  1. İlçemizin ziyaretçi merkezi eyüp sultan mahallesi içinde bulunan suat uğurlu baraj gölü sahil yürüyüş yolu üzerine ilçemizin tarihi, sosyal ve kültürel miraslarının sergilendiği  15 adet tanıtım bilboardı alımı yapılacaktır. 
  1. Suat uğurlu baraj gölü sahil gezinti yolu üzerinde 2 adet ahşap hediyelik eşya satış büfesi alımı  
  1. İlçemiz orhan gazi mahallesi terice deresi mevkinde ki 15 temmuz parkı içindeki spor alanlarının, kıl çadırı ve ahşap balık tutma iskelesinin daha işlevsel hale gelmesi için malzeme ve ekipman alımı  yapılması (Çöp kovaları, Barbekü alımı,Oturma bankı alımı, portatif çeşme alımı, Aydınlatma direği alımı) 
  1. Bez bebek üretimi, peluş oyuncak üretimi gibi hobi amaçlı  süs eşyaları  üretiminde kullanmak amacıyla İlçe Halk eğitim merkezimizde düzenlenecek olan kurslarda kullanılmak üzere  ekipman  alımı gerçekleştirilecek. 
  1. Ayvacık ilçemizde bir müzik atölyesi açıp  müzik enstrumanları alımı gerçekleştirilerek  müzik kursları düzenlenmesine yardımcı  olmak. Gençlerimize sosyal aktivite alanı oluşturmak. 
  1. İlçemizde kadın odaklı bir dernek kurularak ilçemizdeki kadınları sosyal hayata dahil etmek ve kadın odaklı sorunlara cevap verebilmek amacıyla bir dernek kurulması ve  ekipman desteği sağlanması 
  1. İlçemizde çocuk, genç, kadın, yaşlı bütün halkın katılım sağlayabileceği Hacivat-karagöz,,meddah orta oyunlarının organize edileceği, iftar yemeği verileceği 7 gün sürecek ramazan ayında kültürel etkinlik  düzenlemek.